Motivation: Dos 1

För att göra en livsstilsförändring behöver du vara redo att utföra förändringen och det är detta som jag kommer börja skriva om i denna motivations serie.

Enligt den transteoretiska modellen finns det olika förändringsstadier;
1. Ej beredd
2. Begrundande
3. Förberedelse
4. Handling
5. Upprätthållande
(6.) Återfall

Steg 1- Ej beredd, är precis vad det låter som, man funderar inte på en livsstilsförändring. Om du läser detta så är chansen stor att du är på minst steg 2- Begrundande. Att du funderar på en förändring men är inte helt redo att ta tag i det än, det är första steget mot en hälsosammare livsstil. Nu när du läser min blogg kommer du förhoppningsvis även in på steg 3-Förberedelse. När man känner sig mer redo för en förändring och börjar förbereda för sin nya vana genom att ta reda på vad som behövs (Faskunger & Nylund. 2014. s. 25).

Enligt mig så är steg 3 ett av de viktigaste stegen så detta kommer jag gå in djupare på:

Förberedelsestadiet är viktigt för att om man hoppar över det löper man en större risk att halka av banan (Faskunger & Nylund. 2014. s.28). Till exempel om du vill ändra dina matvanor? Sockerberoende eller annat beroende? Läs på om fördelarna med att förändra, väg detta mot fördelarna med att fortsätta som du gör nu. Som för mig när jag började med LCHF, jag upptäckte hur mycket bättre jag mådde med mindre uppblåst mage och mindre trötthet. Det var mer värt än mitt älskade bröd och pasta. Läs, leta och testa tills du har tillräckligt mycket i fördelar skålen för att väga upp det bekväma och trygga i din gamla vana, annars kommer inte förändringen att hålla.

Är det motionsvanor du vill ändra? Läs på för att inspireras och lära. Kolla vad som finns för olika motions alternativ i din närhet, vad verkar kul, testa olika saker. Hitta bra kläder och skor som du känner dig bekväm i så du inte skippar promenaden på grund av skavsår. Kolla i sällskapskretsen och med grannar om någon annan är sugen på att böja träna/promenera m.m då det hjälper många att göra förändringar tillsammans. Ni som läst min blogg förut vet att jag älskar att träna med mitt Power Fit Crew och utan dem skulle jag ha mycket svårare att få till träningen.

I mitt nästa inlägg kommer jag fortsätta skriva om förändringsstadierna 4-6 så håll utkik!

 

Referenser:

Faskunger, Johan & Nylund Kamilla 2014. Motivation för motion. uppl. 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *