Motivation: Dos 2

Nu går vi in på förändrigsstadie 4. Handling.

Detta stadiet är du i om du börjat med en livsstilsförändring.

När du börjar motionera räknas de första 6 månaderna som en inledande fas, här är risken för snedsteg som störst och det de val du gör är extra viktiga för upprätthållandet av din träning (Faskunger & Nylund s.28).

6 månader är ganska lång tid där du löper som störst risk att drabbas av återfall som innebär att man gå tillbaka till ett tidigare steg. När jag har drabbats av återfall tidigare brukade jag halka ned till steg 1- ej beredd. Därför har jag haft uppehåll på ett eller flera år mellan mina träningsperioder. Denna gång när jag haft återfall så har det inte drabbat mig så hårt, jag har haft en eller ett par veckor som inte varit så aktiva som jag velat. Men jag har fortsatt varit noga med vardagsmotionen och läst och lyssnat på motiverande texter och videos så det skulle jag klassa som steg 3.

Förändringsstadie 5. Upprätthållande. Nu är förändringen mer en vana och rutin som rullar på. Risken för att du tappar det nu är betydligt mindre än den första tiden av förändringen.

Detta gäller dock inte alltid och främst om du genomgår större förändringar i livet.
Sen jag blev vuxen har min längsta träningsperiod varat i 2 år och då var det löpning jag tränade. Först året var det ett genomsnitt på 3 pass i veckan för att sedan år 2 sjunka till ca 1-2 pass i veckan för att sedan sluta helt. Mitt avbrott då berodde antagligen på att jag först flyttade i hop med Samuel till en ny plats där rutinen inte längre var en vana men främst på grund av att jag gick från att plugga och att vara hemma ca 4-5 dagar i veckan till att börja jobba heltid på en helt ny arbetsplats med ett helt nytt yrke. Nu var jag dessutom bara hemma 2 dagar i veckan, träningen blev då väldigt bort prioriterad då jag var så trött att jag inte orkade träna eter mina arbetsdagar.

Nu har det varit tvärt om, när det varit semester blev det svårare att få till träningen då rutinen igen fick sig en känga! Dock tappade jag det inte helt utan underhöll träningen på en värmebölje-anpassad nivå! Av detta har jag lärt mig att jag måste hålla extra koll vid förändringar i min vardag för att jag inte ska tappa min motion.

Idag var jag tillbaka på jobbet och tillbaka i löparskorna direkt då jag kom hem, man måste passa på när tempen sjunkit och innan man slår ner rumpan i soffan!

I dos 1 och 2 så har vi främst diskuterat grunden till förändring, stadierna vi går igenom vid en livsstilsförändring. I kommande doser kommer jag att gå in på vad du aktivt kan göra för att upprätthålla din nya vana och hålla motivationen uppe eller bara bita i det sura äpplet även om motivationen tryter. Dessa strategier har forskningsbaserad evidens för att fungera så länge man kämpar på och håller sig till dem (Brassington & King 2004, via Faskunger och Nylund 2014. s 30)
Första strategin kommer snart!

Referenser:

Faskunger, Johan & Nylund Kamilla 2014. Motivation för motion. uppl. 2.

 

Omsagsfoto av :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *